Arròs a la Sorra

Si t’has fixat en el títol, segurament hauràs observat que es llegeix igual d’esquerra a dreta que de dreta a esquerra. D’això se’n diu palíndrom (del grec palindromos, ‘que torna enrere, que va i ve’).

El Festival ETSA·TOPIA 2018 ha adoptat el cercle com a símbol i resulta que un palíndrom no és res més que un cercle viciós. Un cercle viciós o dial·lel (del grec diallelos, ‘recíproco’) és una situació sense eixida, un peix que es mossega la cua.

Presentem doncs una versió arquitectònica del cercle viciós. Se’n pot dir palíndrom 3D i és la versió tridimensional d’un capicua (número palindròmic, simètric i reversible). Es tracta doncs d’un espai accesible que comença com acaba, i en aquest cas està interceptat per un àmbit intermedi —que hauràs de descobrir— que reforça el concepte d’espai sense eixida.

Formalment s’explica com una estructura espacial que s’inspira en la mitologia platònica, prenent referències arquitectòniques de l’antic Egipte (dinastia IV, 4600 aC), de Creta (Cnossos, 1700 aC) i pot ser també d’Etruria (S. VIII aC), la actual Toscana.

 

 

____________

 

Helena Coch Roura i Xavier Solsona Pairó són arquitectes i professors del Departament de Tecnologia de l’Arquitectura a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, de la Universitat Politècnica de Catalunya, ETSAB-UPC. Són membres del grup de recerca:

AiEM, ‘Arquitectura, Energía i Medi Ambient’

L’equip que presenta el muntatge a la sala d’exposicions de l’ETSA de València està format, a més, per Javi Albo, Isabel Crespo, Judit López, Marta López i Josep Rotger, arquitectes.

AiEM és un equip multidisciplinar format per arquitectes, enginyers, físics i estudiants de darrers cursos de grau i postgrau, que treballa en diferents àmbits de l’Arquitectura, l’Entorn Urbà i l’Energia. AiEM ha participat en diverses edicions de festivals de llum i instal·lacions temporals relacionades amb la percepció de l’ambient.

Alguns d’aquests projectes, que es descriuen tot seguit, han estat premiats (Premis Emporia) en la categoria d’arquitectures efímeres:

 

 

 

 

 

Muntatge relacionat amb el tema Llum i Aigua. La proposta simula uns regalims de gotes de llum que s’escolen entre les escletxes de les llambordes, posant en valor l’escala existent.

Premis Nacionals d’Arquitectura Efímera, Veredictas Excellence Standards – Selecció Emporia 2016 a la millor il·luminació d’un espai efímer.

 

 

 

LAVAGUERAM. Lluèrnia, Olot 2016

 

 

Muntatge d’il·luminació sobre el tema Llum i Foc. Recreació de la lava d’un volcà en erupció dins un pou de clavegueram.

Premi Emporia d’Or 2016 a la millor il·luminació d’un espai efímer

 

 

 

RECULLALLUM. Jardins de Llum, Manresa 2017

 

 

Muntatge d’il·luminació sobre el tema Llum i Aigua. Simulació d’unes goteres d’aigua lluminosa que cauen del sostre i es recullen en galledes infinites.

Selecció Emporia 2017 a la millor il·luminació d’un espai efímer

 

 

 

CRESCENDO. A Cel Obert, Tortosa 2017

 

 

Muntatge que juga amb els efectes de la Perspectiva. Canviant la forma i la mida d’alguns objectes es crea una il·lusió óptica que altera la percepció de les dimensions de l’espai.

 

 

 

HELLCOME. Lluèrnia, Olot 2017/2018

 

 

Proposta de muntatge sobre el tema Llum i Foc. Representació de la porta de l’infern que es muntarà davant del cementeri, en l’edició de 2018, ja que la de 2017 es va suspendre.

 

 

 

LLUMINERA. Equip convidat: Ponts de llum i Jardins de Llum, Manresa 2018

 

 

Muntatge a la Torre medieval de Sobrerroca. Simulació d’una sitja o magatzem d’espurnes de llamp, que antigament s’utilitzaven per fer llums a les cases.